Greek English

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ο καρκίνος παχέος εντέρου – ορθού (ΚΠΕ-Ο) είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του εντερικού σωλήνα. Στις δυτικές κοινωνίες, αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο για άντρες και γυναίκες και τη δεύτερη σε σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 5.000 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο από ΚΠΕ-Ο και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους. Ο ΚΠΕ-Ο ξεκινάει σχεδόν πάντα από βλάβες στα γονίδια των κυττάρων της εσωτερικής επιφάνειας, του βλεννογόνου του εντέρου. Τα κύτταρα εμφανίζουν συνεχή ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό µε αποτέλεσμα την δημιουργία ενός διαφοροποιημένου ιστού που προβάλλει μέσα στο έντερο και ονομάζεται πολύποδας. Ο πολύποδας είναι καλοήθης όγκος και δεν δημιουργεί συνήθως συμπτώματα. Εάν συμβούν και άλλες βλάβες στα γονίδια των κυττάρων του πολύποδα τότε αναπτύσσεται ο ΚΠΕ-Ο. Σχεδόν όλοι οι ΚΠΕ-Ο αναπτύσσονται πάνω σε πολύποδα και για το λόγο αυτό η αφαίρεση των πολυπόδων μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη του καρκίνου. Φυσικά όλοι οι πολύποδες δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.    

Πότε εμφανίζεται και ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες 

Ο ΚΠΕ-Ο είναι πιο συχνός σε άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών και σε άτομα που έχουν κάποια παθολογική κατάσταση – γενετική επιβάρυνση ή σε άτομα που δεν ακολουθούν σωστή διατροφή.

Τι συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Συχνά ο ΚΠΕ-Ο δεν εμφανίζει συμπτώματα, όταν είναι σε αρχικό στάδιο. Γι’ αυτό επιβάλλεται η προληπτική κολονοσκόπηση,  ειδικά σε άτομα άνω των 50 ετών. Τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο παχύ έντερο, που δεν είναι κατ’ ανάγκη καρκίνος. Χρειάζεται όμως να ελεγχθούν από το γιατρό ιδιαίτερα αν επιμένουν πάνω από δύο εβδομάδες.

Ποιές εξετάσεις γίνονται για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέως εντέρου;
Η βασικότερη εξέταση είναι η κολονοσκόπηση με την οποία ελέγχεται όλο το μήκος του παχέος εντέρου, εντοπίζεται η θέση του όγκου, λαμβάνονται βιοψίες από την περιοχή και τίθεται η διάγνωση. Οι υπόλοιπες εξετάσεις είναι εξίσου απαραίτητες για να εκτιμηθεί πόσο προχωρημένη είναι η νόσος και να αποφασισθεί το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί.

Θεραπεία του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου

Η αντιμετώπιση του ΚΠΕ-Ο θα πρέπει να γίνεται από ομάδα  στην οποία συμμετέχουν γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων έτσι ώστε ο ασθενής να έχει την καλύτερη θεραπεία. Η ομάδα αποτελείται από γαστρεντερολόγο, ογκολόγο, γενικό χειρουργό, ακτινολόγο,   ακτινοθεραπευτή και παθολογοανατόμο. Οι θεραπευτικές επιλογές, ανάλογα με το είδος του όγκου, την εντόπισή του (αν είναι στο παχύ έντερο ή στο τελικό τμήμα αυτού-ορθό), την επέκτασή του, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ασθενή, περιλαμβάνουν:  την πριν το χειρουργείο ακτινοβολία ή / και χημειοθεραπεία, τη χειρουργική αφαίρεση του τμήματος του εντέρου που έχει τον όγκο και την μετεγχειρητική χημειοθεραπεία ή / και ακτινοβολία αλλά και την χρήση νεότερων φαρμάκων. Γίνεται εκτίμηση του όγκου και αποφασίζεται από κοινού το χρονοδιάγραμμα της θεραπείας. Στο χειρουργείο γίνεται, ανάλογα με το σημείο στο οποίο εντοπίζεται ο όγκος, αφαίρεση τμήματος του εντέρου μαζί με τους λεμφαδένες που το περιβάλλουν. Η χειρουργική αφαίρεση μπορεί να γίνει με ανοιχτή προσπέλαση της κοιλιάς (κλασική μέθοδος με τομή) είτε με λαπαροσκοπική προσπέλαση (με τη χρήση κάμερας και ειδικών εργαλείων, με τομές 1 εκατοστού). Στη δεύτερη περίπτωση στο τέλος της επέμβασης γίνεται μια μικρή τομή 3-5 εκατοστών για την έξοδο του τμήματος του εντέρου που έχει αφαιρεθεί.  Και οι δύο μέθοδοι είναι το ίδιο αποτελεσματικές και εφόσον η νόσος αντιμετωπισθεί σε πρώιμα στάδια, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ίασης.