Greek English

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019
Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση

Στο Βόλο και συγκεκριμένα στην Άγρια στο ξενοδοχείο “Valis” διεξήχθη το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εκπαίδευσης, από τις 30/5 έως τις 2/6.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «Η διαγνωστική και θεραπευτικη προσέγγιση του ασθενή υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου». Πρόεδρος της Εταιρείας και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ο Καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κος Καραγιάννης Αστέριος.

Ο ιατρός Πανάγος Χρήστος, ειδικός παθολόγος, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και διευθυντής του Παθολογικού τμήματος της κλινικής «ΕΛΠΙΣ» ήταν ομιλητής και εισηγητής των νέων κατευθυντήριων οδηγιών για την υπέρταση στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, ανέφερε τα παρακάτω:

«Η υπέρταση αποτελεί ισχυρό και ανεξάρτητο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και σκοτώνει περί τα 10 εκατομμύρια συνανθρώπους μας κάθε χρόνο. Αποτελεί έτσι τον νούμερο ένα παράγοντα πρώιμης θνησιμότητας. Ο κύριος λόγος είναι ο μεγάλος επιπολασμός της νόσου. Πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν και αυτό οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού αλλά και στην καθιστική ζωή και τη μάστιγα της παχυσαρκίας.

Φέτος η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης έχει καθιερώσει το Μάιο σαν μήνα ευαισθητοποίησης του κοινού. Προτρέπουμε τον καθένα από μας να μετρήσει την πίεση του, να την καταγράψει και να απευθυνθεί στο γιατρό του. Αυτό αφορά και τους θεραπευόμενους ασθενείς. Δυστυχώς τα ποσοστά ρύθμισης κυμαίνονται κάτω από 40 % παρά τις προσπάθειες μας σαν ιατρική κοινότητα. Ποσοστό απογοητευτικό και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης.»

Όσον αφορά το θέμα του συνεδρίου ο κύριος Πανάγος τόνισε πως «Η έννοια του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι σήμερα κυρίαρχη στην καθημερινή κλινική πρακτική. Δεν βλέπουμε τον ασθενή μονοδιάστατα σαν υπερτασικό, διαβητικό,παχύσαρκο ή οτιδήποτε άλλο. Τον αντιμετωπίζουμε διαγνωστικά αλλά και θεραπευτικά ολιστικά, τον εμπλέκουμε στη θεραπεία του, συζητάμε και συναποφασίζουμε»

Σε ότι αφορά τα νεώτερα στη διάγνωση αναφέρει ότι «Οι κύριες αλλαγές στη διάγνωση έχουν να κάνουν με τα αυστηρότερα και χαμηλότερα όρια στόχων της αρτηριακής πίεσης. Στόχοι που είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Αρωγός πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή είναι τα συντηρητικά μέτρα που αναβαθμίζονται εξαιτίας της μεγάλης συμβολής τους στο συνολικό κίνδυνο. Αξίζει να ασχοληθούμε με τα κιλά, τη διατροφή, το αλκοόλ, την άσκηση και το κάπνισμα. Τα αποτελέσματα που θα πάρουμε είναι απίστευτα».

Τέλος, όσον αφορά τη θεραπεία «Όσο γρηγορότερα αρχίσουμε τόσο πιο αποτελεσματικά θα επέμβουμε στην εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου. Οι τελευταίες οδηγίες συστήνουν άμεσα θεραπεία με έτοιμο σταθερό συνδυασμό αντιυπερτασικών φαρμάκων. Δεν πρέπει να περιμένουμε, δεν πρέπει να αδρανούμε. Δεν κάνουμε το καθήκον μας απλά συνταγογραφώντας μια ουσία. Πρέπει να είμαστε επιθετικοί και να παρακολουθούμε στενά τους ασθενείς.