Greek English

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ LASER CO2 ΣΤΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Γράφει ο  συνεργάτης του ουρολογικού τμήματος της Κλινικής ΕΛΠΙΣ, χειρουργός ουρολόγος Ρηγόπουλος Χρήστος.

             

ΙΟΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ (HPV)

O ιός HPV, o ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων(Human Papilloma Virus), έχει 150 διαφορετικά στελέχη και  ενοχοποιείται ως ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εισέρχεται στον οργανισμό από μικροτραυματισμούς, όπως συμβαίνει κατά τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματογεννητική). Η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για να σταθεί εμπόδιο στη μετάδοση, αφού αυτό δεν καλύπτει περιοχές όπως η βάση του πέους.

Μετά τη μετάδοσή του, είναι εύκολο να εξαπλωθεί στις γειτονικές περιοχές του δέρματος με το ξύρισμα της περιγεννητικής περιοχής, καθώς και με την τριβή με σφουγγάρια και πετσέτες.Ένα ποσοστό 1-3% του ανδρικού πληθυσμού θα εμφανίσει οξυτενή κονδυλώματα μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι κατά κανόνα καλοήθη ενώ κάποια άλλα είναι «υψηλού κινδύνου» και σχετίζονται με την ανάπτυξη δυσπλασιών και κακοήθειας. Όμως, συχνά στα κονδυλώματα τα στελέχη χαμηλού και υψηλού κινδύνου συνυπάρχουν, επομένως η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι απαραίτητη.

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων πραγματοποιείται με LASER στο ιατρείο με τοπική αναισθησία χωρίς πόνο, δεν αφήνει σημάδια και επιτρέπει ταχεία επούλωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές εργασίες.  μέσα σε μόλις μία συνεδρία μπορούν να εξαλειφθούν όλες οι βλάβες.

ΦΙΜΩΣΗ ΠΕΟΥΣ

Ως φίμωση  ορίζουμε την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου (της κεφαλής του πέους). Η βάλανος περιβάλλεται από ένα προστατευτικό κάλυμμα δέρματος το οποίο ονομάζεται ακροποσθία.

Στην περίπτωση της φίμωσης είτε η ακροποσθία είναι στενή και δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω είτε υπάρχει στενός δακτύλιος σε άλλο σημείο της ακροποσθίας με αποτέλεσμα να είναι επώδυνη η αποκάλυψη της βαλάνου (στενωτικός δακτύλιος ακροποσθίας). 

Η φίμωση μπορεί να είναι συγγενής ή να είναι επίκτητη, δηλαδή να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής ενός άνδρα. Μπορεί να προκληθεί από φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας, από τραυματισμό κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής καθώς επίσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα συστηματικής νόσου, όπως του σακχαρώδους διαβήτη.

Η βασική αντιμετώπιση της φίμωσης είναι χειρουργική και ονομάζεται περιτομή. Η περιτομή με χρήση laser γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι αναίμακτη, διαρκεί λιγότερο σε σχέση με τις συμβατικές χειρουργικές τεχνικές  και προσφέρει στον ασθενή  πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητά του την ίδια ημέρα.

ΒΡΑΧΥΣ ΧΑΛΙΝΟΣ

Χαλινός είναι μια πτυχή δέρματος στην κάτω επιφάνεια του πέους που ενώνει την βάλανο (κεφαλή του πέους) με το δέρμα του πέους (το «πετσάκι»).

Ο βραχύς χαλινός είναι πιο κοντός (βραχύς) από το φυσιολογικό και σαν συνέπεια έχει να έλκει την βάλανο προς τα εμπρός κατά την στύση ή να μην επιτρέπει την πλήρη αποκάλυψη της βαλάνου.

Ο βραχύς χαλινός σε κατάσταση ηρεμίας του πέους δεν προκαλεί κάποιου είδος πρόβλημα ή σύμπτωμα. Σε στύση όμως προκαλεί αίσθημα πόνου και σε περίπτωση που είναι ιδιαίτερα βραχύς, προκαλεί συνεχόμενα κάμψη της βαλάνου. Κατά συνέπεια, η ερωτική επαφή καθίσταται αρκετά επώδυνη και μπορεί να προκληθεί και αιμορραγία λόγω ρήξης.

Η θεραπεία του βραχεως χαλινου ειναι χειρουργική, καθώς πραγματοποιείται διατομή του βραχέως χαλινού με χρήση laser χωρίς να να απαιτείται  χρήση ραμμάτων.