Greek English

ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ο προστάτης είναι ένας αδένας με μέγεθος κάστανου, βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και αποτελεί μέρος του γεννητικού συστήματος του άνδρα. Εκκρίνει το προστατικό υγρό που περιέχει στοιχεία όπως η φρουκτόζη, ο ψευδάργυρος κλπ απαραίτητα για την επιβίωση των σπερματοζωαρίων. Με τον όρο «προστατίτιδα» περιγράφεται μία φλεγμονώδης κατάσταση του προστάτη αδένα. Στην οξεία προστατίτιδα υπάρχει μια έντονη φλεγμονή που ανταποκρίνεται σχεδόν πάντα στην αντιβίωση.
Στη χρόνια προστατίτιδα όμως δεν συμβαίνει πάντα αυτό και δυστυχώς πρόκειται για μια συχνή κατάσταση. Οι ασθενείς συχνά αδυνατούν να κατανοήσουν την ποικιλία και ασάφεια των συμπτωμάτων ενώ δύσκολη είναι τόσο η λεπτομερής διάγνωση όσο και η αντιμετώπισή της. Αυτό που συχνά επιτείνει την πολυπλοκότητα είναι η σχέση που παρουσιάζεται μεταξύ της χρόνιας προστατίτιδας και της ανδρικής υπογονιμότητας. Εκτιμάται ότι το 50% των ανδρών παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα προερχόμενο από τον προστάτη αδένα κατά τη διάρκεια της ενηλίκου ζωής τους.
Από τις μορφές χρόνιας προστατίτιδας η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα προκαλείται από μικροοργανισμούς που μολύνουν τον προστάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν απαντά πάντα καλά στα αντιβιοτικά. Η πιο συχνή μορφή είναι το χρόνιο πυελικό άλγος. Είναι το πλέον δυσνόητο, όσον αφορά την παθογένεια και το πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Στην ασυμπτωματική χρόνια προστατίτιδα, η διάγνωση γίνεται από την παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων στο σπέρμα κατά την αξιολόγηση του σπερμοδιαγράμματος.
Κατά την αξιολόγηση των ανδρών με προστατίτιδα ανευρίσκεται συνήθως χαμηλός όγκος σπέρματος. Παράλληλα ελαττώνονται τα στοιχεία που εκκρίνονται από τον προστάτη όπως κιτρικά, φρουκτόζη και ψευδάργυρος. Χαμηλά κιτρικά αλλοιώνουν το pH του σπερματικού υγρού καθιστώντας το εχθρικό για τα σπερματοζωάρια. Η χαμηλή φρουκτόζη ευθύνεται για ασθενοσπερμία. Ο ψευδάργυρος είναι το φυσικό αντιβιοτικό του οργανισμού μας και ελάττωσή του στον προστάτη προκαλεί εξασθένιση της άμυνας του οργανισμού.
Η παρουσία χρόνιας φλεγμονής στον προστάτη, από πολλούς ενοχοποιείται για τη δημιουργία αντισπερμικών αντισωμάτων, δηλαδή ο άνδρας κατασκευάζει αντισώματα που καταστρέφουν τα σπερματοζωάριά του. Επιπλέον, στα σπερματοζωάρια παρατηρούνται αλλοιώσεις που οφείλονται στην επίδραση βακτηριακών τοξινών και κυρίως ελεύθερων ριζών οξυγόνου πάνω στην ευπαθή κυτταρική μεμβράνη τους. Η παρατεταμένη δράση των ριζών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση του DNA των σπερματοζωαρίων με αποτέλεσμα να αναφέρεται, σε παραμελημένες φλεγμονές του άνδρα ακόμη και υψηλό ποσοστό αποβολών στις γυναίκες.
Όσον αφορά τη δράση των ίδιων των μικροβίων πάνω στα σπερματοζωάρια, αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι χαμηλή κινητικότητα. Σε φλεγμονές από e-Coli
ανευρίσκονται βλάβες στον αυχένα και την ουρά των σπερματοζωαρίων. Παρόμοιες βλάβες ανιχνεύονται σε φλεγμονές από χλαμύδια ή ουρεοπλάσματα.
Η αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας συχνά είναι δύσκολη αφού απαιτεί παρατεταμένη αντιβίωση. Παράλληλα για τη βελτίωση των παραμέτρων του σπέρματος συχνά απαιτείται η χορήγηση αντιοξειδωτικών. Τέτοια είναι οι βιταμίνες C και E καθώς και πληθώρα άλλων ουσιών που κυκλοφορούν με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.