ΕΛΠΙΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Συνέντευξη Χρήστου Πανάγου - Ειδικού Παθολόγου στην εφημερίδα Θεσσαλία
08 Φεβ 2019

Χρήστος Πανάγος
ειδικός παθολόγος

Γενική Κλινική «Ελπίς»

Νέος παθολογικός τομέας υψηλού επιπέδου

 

Ένας νέος οργανωμένος Παθολογικός Τομέας, σε μια σύγχρονη παθολογική Κλινική 63 κλινών που υποστηρίζεται από καρδιολογικό, πνευμονολογικό και νευρολογικό τμήμα, με εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, άρτιες υποδομές και σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, σε ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον, λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες στην Γενική κλινική «Ελπίς».

Για τον ενδιαφέρουσα αυτή εξέλιξη που αναβαθμίζει το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς μιλά ο διευθυντής του Παθολογικού τομέα της «Ελπίς» ειδικός παθολόγος κ. Χρήστος Πανάγος.

«Εδώ και λίγο καιρό στην Γενική Κλινική «Ελπίς» έχει σημειωθεί μια αναβάθμιση του παθολογικού τμήματος που αποτελεί πλέον οργανωμένη Κλινική με 63 κλίνες και με πλήρη υποστήριξη από τις υπόλοιπές ειδικότητες και τομείς του Παθολογικού Τομέα» τόνισε ο κ. Πανάγος και πρόσθεσε πως «στόχος μας μέσα από την νέα δομή, είναι να παρέχουμε υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στον συμπολίτη που θα νοσήσει. Και το επιτυγχάνουμε μέσα από την συλλογική δουλειά όλων των ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα, την άμεση αντίδραση σε κάθε περιστατικό, καθώς και την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και θεραπευτική μέθοδο που ακολουθείται».

Ο κ. Πανάγος από την θέση του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής παρακολουθεί μέσω επίσκεψης καθημερινά δύο φορές την μέρα, πρωί και απόγευμα, την πορεία των ασθενών, συνοδευόμενος από καρδιολόγο, πνευμονολόγο και νευρολόγο.

Επίσης καθημερινά εφημερεύει στην Παθολογική Κλινική ειδικευμένος γιατρός, ενώ διεξάγεται και πλήρης εργαστηριακός έλεγχος μέσω οργανωμένου εργαστηρίου που λειτουργεί όλο το 24ωρο στην κλινική.

Υπάρχει συνεργασία με μικροβιολόγο, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι εξετάσεις, δηλαδή μικροβιολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές, αιματολογικές, ορμονολογικές.

Ακόμη λειτουργεί κλασικό ακτινολογικό τμήμα με ακτινολόγο που διενεργεί καθημερινά όλα τα υπερηχογραφήματα και τα Triplex των νοσηλευομένων. Επίσης η Κλινική είναι σε συνεργασία με ακτινολογικό κέντρο για την διεξαγωγή των εξετάσεων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας ή άλλων πιο εξειδικευμένων απεικονιστικών εξετάσεων.

Στο πλαίσιο του Παθολογικού Τομέα λειτουργεί και καρδιολογικό τμήμα που είναι πλήρως εξοπλισμένο με υπερηχογράφημα, holter ρυθμού και αρτηριακής πίεσης, τρίπλεξ καρδιάς και δοκιμασία κόπωσης, ενώ καρδιολόγος-σύμβουλος παρίσταται καθημερινά.

Μεγάλη σημασία για την λειτουργία του Παθολογικού Τομέα έχει και το νευρολογικό τμήμα με υπεύθυνο νευρολόγο ο οποίος έχει διαρκή παρουσία στους θαλάμους μαζί με τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων.

Στους ασθενείς πραγματοποιείται και πνευμονολογικός έλεγχος με σπιρομετρία και μελέτη ύπνου. Στην Κλινική παρίσταται επίσης καθημερινά και πνευμονολόγος.

Τέλος υπάρχει όποτε χρειάζεται και σύμβουλος αιματολόγος καθώς και ρευματολόγος για τα ανάλογα περιστατικά.

Όλα τα περιστατικά καταγράφονται ηλεκτρονικά με στοιχεία και δεδομένα, ενώ το εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό πραγματοποιεί όλες τις απαιτούμενες μετρήσεις-ζωτικά σημεία στους ασθενείς τις οποίες και καταγράφει.

Ακόμη παρέχεται ιδιαίτερη φροντίδα, όταν οι ασθενείς αποχωρήσουν από την Κλινική, και χρειάζονται μια μακροχρόνια θεραπευτική διαδικασία.

«Αρωγός της όλης προσπάθειας είναι η διοίκηση της κλινικής που προερχόμενη από την ιατρική κοινότητα έχει ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία και γνώση για την άμεση πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την σωστή θεραπεία του ασθενούς» κατέληξε ο κ. Πανάγος.