ΕΛΠΙΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Συνέντευξη Ιωάννη Σεραφετινίδη - Διευθυντή Γαστρεντερολογικού Τμήματος Κλινικής ''Ελπίς'' στην εφημερίδα Θεσσαλία
25 Φεβ 2019

Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα της Κλινικής «ΕΛΠΙΣ» είναι πλήρως εξοπλισμένο και οργανωμένο, ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για έγκυρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία των νοσημάτων του πεπτικού συστήματος.  Στην Κλινική λειτουργεί τακτικό εξωτερικό  γαστρεντερολογικό ιατρείο, Πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο καλύπτει όλα τα περιστατικά

Γαστρεντερολογικό Τμήμα λειτουργεί στην Κλινική

Ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Γαστρεντερολογικό Τμήμα που καλύπτει όλο το φάσμα της διαγνωστικής και σημαντικό μέρος της επεμβατικής ενδοσκόπησης, λειτουργεί εδώ και μερικές εβδομάδες στην Γενική Κλινική «ΕΛΠΙΣ» η οποία συνεχίζει την πορεία αναβάθμισης και εξέλιξης ανταποκρινόμενη στις νέες ιατρικές και επιστημονικές συνθήκες. Στόχος του Γαστρεντερολογικού Τμήματος είναι η έγκυρη διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία.

Η Γενική Κλινική «ΕΛΠΙΣ» με την πολύ σημαντική πορεία της στο χώρο της υγείας εκσυγχρονίζεται διαρκώς και εμπλουτίζει τις παρεχόμενες ιατρικές της υπηρεσίες με νέα τμήματα και δομές.

Τελευταία θετική εξέλιξη για την Κλινική αποτελεί η λειτουργία του Γαστρεντερολογικού Τμήματος.

 «Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα της Κλινικής «ΕΛΠΙΣ» είναι πλήρως εξοπλισμένο και οργανωμένο, ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για έγκυρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία των νοσημάτων του πεπτικού συστήματος» τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Γαστρεντερολογικού Τμήματος, γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος  κ. Γιάννης Σεραφετινίδης και πρόσθεσε πως «σκοπός του νέου τμήματος είναι να πλαισιώσει, να συνδράμει στα άλλα τμήματα και ειδικότητες της Κλινικής και να προσφέρει στην περιοχή της Μαγνησίας νέες ιατρικές υπηρεσίες με μηχανήματα και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται η καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια ευρεία γκάμα παθήσεων του γαστρεντερικού που απασχολούν πολλούς συμπολίτες. Άλλωστε η γαστρεντερολογία άπτεται του 60% της παθολογίας και οι παθήσεις του πεπτικού είναι συχνές με ποικίλη αιτιολογία και βαρύτητα.

Σημειώνεται  πως στην Κλινική λειτουργεί τακτικό εξωτερικό  γαστρεντερολογικό ιατρείο, ειδικότερα την Κυριακή από τις 13:00 μεχρι αργα το απογευμα, την Δευτέρα απο τις 9:00 εως τις 14:00 και απο τις16:00μεχρι αργα το απογευμα καθως και την Τρίτη από τις 9:00 μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Όλες οι πράξεις ενδοσκόπησης

Στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα της Κλινικής «ΕΛΠΙΣ» εκτός των διαγνωστικών εξετάσεων, δηλαδή γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση με δυνατότητα χρωμοενδοσκόπησης, διενεργούνται επίσης και πράξεις της απλής και προχωρημένης επεμβατικής ενδοσκόπησης όπως είναι οι:

-Ενδοσκοπική πολυποδεκτομή ανώτερου και κατώτερου πεπτικού

-Βλεννογονεκτομή(EMR)

-Ενδοσκοπική αιμόσταση αιμορραγούντων ελκών

-Απολίνωση κιρσών οισοφάγου

-Ενδοσκοπική αφαίρεση ξένων σωμάτων

-Διαστολές στενώσεων πεπτικού

-Ενδοσκοπική τοποθέτηση γαστροστομίας

-Ενδοσκοπική απολίνωση των κιρσών οισοφάγου

Τόσο οι διαγνωστικές ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις όσο και οι επεμβατικές τεχνικές διενεργούνται πάντα υπό καταστολή ώστε να είναι εντελώς ανώδυνες. Επίσης στην γαστρεντερολογική Κλινική υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας όλων των παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη εμπειρία τόσο στην διάγνωση όσο και στην νοσηλεία ασθενών με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn).

Σύγχρονος εξοπλισμός

Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα της «ΕΛΠΙΣ» διαθέτει σύστημα Βιντεοσκόπησης Υψηλής Ευκρίνειας High Definition +. O επεξεργαστής ΕΡΚ-15000 έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει κορυφαία απεικόνιση HD+. Ο ισχυρός φωτισμός και η επεξεργασία ψηφιακού σήματος παρέχουν  μια φωτεινή καθαρή εικόνα λευκού φωτός για την ενίσχυση της απεικόνισης και την διευκόλυνση, την βελτιωμένη ενίσχυση.

Ακόμη το Τμήμα διαθέτει χρωμοενδοσκόπηση (i-scan) βελτιωμένης απεικόνισης. Πιο συγκεκριμένα η επεξεργασία εικόνας χρωμοενδοσκόπησης είναι μια ψηφιακή  βασισμένη στο λογισμικό βελτίωση της εικόνας που βελτιώνει την απεικόνιση της υφής της επιφάνειας του βλεννογόνου και των αιμοφόρων αγγείων σε πραγματικό χρόνο.

Σε συνδυασμό με την καθαρή, φωτεινή απεικόνιση λευκού φωτός HD+ του επεξεργαστή ΕΡΚ-15000 η χρωμοενδοσκόπηση ενισχύει τις δομές ιστών και αιμοφόρων αγγείων που μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της ανίχνευσης και του χαρακτηρισμού των ασθενειών.

Η απεικόνιση υψηλής ανάλυσης παρέχει σαφείς λεπτομερείς εικόνες και ενισχύει περαιτέρω την παρατήρηση των λεπτομερειών του βλεννογόνου.

Τα Τμήματα και τα εργαστήρια

Η Γενική κλινική «Η Ελπίς» διαθέτει πλέον τα εξής Τμήματα: Παθολογικό, Καρδιολογικό, Νευρολογικό, Πνευμονολογικό, Γαστρεντερολογικό, Γενικής Χειρουργικής, Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, Ουρολογικό, ΩΡΛ, Ορθοπεδικό, Οφθαλμολογικό.

Επίσης λειτουργούν τα εξής Εργαστήρια: Δοκιμασία κοπώσεως-Holter πιέσεως και Αρρυθμιών, Νευροουρολογίας-Ακράτειας Ούρων-OCT  (Οπτική τομογραφία συνοχής), Φλουοροαγγειογραφείας-Μελέτη Ύπνου-Σπιρομέτρηση-Νικροβιολογικό-Βιοχημικό-Ανοσολογικό-Ακτινολογικό-Υπερήχων, Δοισοφάγειο-Υπερηχογράφημα καρδιάς.

Εκσυγχρονισμός

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της κλινικής πραγματοποιήθηκε η αγορά μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, όπως φακοθρυψίας, οπτικής τομογραφίας (OCT) και φλουροαγγειογραφίας στο οφθαλμολογικό τμήμα, υπερηχοτομογραφίας, κυλιόμενου τάπητα για δοκιμασία κοπώσεως και Holter πιέσεως αρρυθμιών στο καρδιολογικό τμήμα, lazer και λιθοτρίπτη στο ουρολογικό τμήμα, μηχάνημα διεγχειρητικής ακτινοσκόπησης (C-ARM) για ουρολογικά και ορθοπεδικά περιστατικά. Επίσης πραγματοποιήθηκε η αγορά νέου ασθενοφόρου.