ΕΛΠΙΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Εμβολιασμός
24 Απρ 2019

*Γράφει ο Διευθυνητής του Πνευμονολογικού Τμήματος της Κλινικής «Η ΕΛΠΙΣ», ιατρός – πνευμονολόγος Νικόλαος Καρεκλάς, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, 23-30 Απριλίου 2019.

 

 

Ο εμβολιασμός είναι μια διαδικασία που παρέχει σε ένα άτομο προστασία ή ανοσία από μια μόλυνση. Αυτό το ενημερωτικό δελτίο περιγράφει γιατί οι γονείς πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

Γιατί:

1. Είναι ο πιο κοινός τρόπος να ανοσοποιηθεί ένα παιδί κατά μιας μόλυνσης. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, ερευνητές προσπαθούσαν να δημιουργήσουν εμβόλια για την πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εμβόλια κατάφεραν να εξαλείψουν ασθένειες σε ορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, την πολιομυελίτιδα, η οποία έχει εξαφανιστεί στην Ευρώπη, και την ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε σε όλο τον κόσμο μέσα στη δεκαετία του 1970.

Τα εμβόλια αποτελούν τα καλύτερα προληπτικά μέτρα που υπάρχουν για την προστασία από τις μολύνσεις, όπως η γρίπη, η πνευμονία και ο κοκκύτης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νοσοκομειακή περίθαλψη ή/και μακροχρόνια λήψη φαρμάκων για να θεραπευτεί η μόλυνση, ή ακόμη και σε θάνατο.

2. Η πιο κοινή πνευμονική πάθηση που προσβάλλει τα πρόωρα μωρά είναι γνωστή ως βρογχοπνευμονική δυσπλασία (BPD). Η BPD μπορεί να είναι μια προσωρινή πάθηση, αλλά για ορισμένα μωρά οι πνεύμονες εξασθενούν μόνιμα, κάνοντάς τα περισσότερο ευπαθή σεασθένειες όπως σοβαρές μολύνσεις RSV, γρίπη και πνευμονία.Τα μωρά με BPD ηλικίας έως 6 μηνών μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, το οποίο θα βοηθήσει στονα αποφευχθεί η επιδείνωση των συμπτωμάτων τους στο πρώτο έτος της ζωής τους.
3. Τα προγράμματα εμβολιασμού για τα  παιδιά είναι πολύ αποτελεσματικά, καθώς προσφέρουν μια κάλυψη της τάξης του 90%
4. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Τα εμβόλια είναι μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε όσα αντιμετωπίζει επιτυχώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενός βρέφους. Τα εμβόλια (και εκείνο κατά της Ιλαράς – Παρωτίτιδας – Ερυθράς MMR) έχει αποδειχθεί ότι δεν ευθύνονται για αυτισμό.
5. Τα παιδιά με ανοσοανεπάρκεια έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα από τα υγιή. Αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο ευπαθή σε μολύνσεις και μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από μια μόλυνση. Μπορεί επίσης να χρειάζονται διαφορετική θεραπεία, όπως μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή μεγαλύτερη δοσολογία αντιβιοτικών από κάποιον που δεν έχει ανοσοανεπάρκεια.
6. Το άσθμα μπορεί να ξεκινήσει με προσβολή από ιογενή ή βακτηριολογική μόλυνση. Αν ένα παιδί έχει σοβαρό άσθμα, αντιμετωπίζει κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως σοβαρή κρίση άσθματος που οδηγεί σε νοσοκομειακή περίθαλψη και περιστασιακά σε θάνατο.
7. Τα συντηρητικά και σταθεροποιητές των εμβολίων (ψευδάργυρος, αλουμίνιο), χρησιμοποιούνται εδώ και περίπου 90 χρόνια σε εμβόλια και λαμβάνονται και από την ατμόσφαιρα κατά τη φυσιολογική ζωή ενός παιδιού
8. Είναι μια πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης.

Αν τα περισσότερα άτομα μέσα σε μια κοινότητα έχουν ανοσοποιηθεί, μια ασθένεια δεν μπορεί να εξαπλωθεί, πράγμα που λειτουργεί ως προστασία για τον καθένα, ακόμη και για τα πάρα πολύ νεαρά άτομα ή για όσους δεν είναι σε θέση να κάνουν εμβολιασμό. Αυτό ονομάζεται “συλλογική ανοσία” και είναι πολύ σημαντικό για τη δημόσια υγεία.

Οι γονείς δεν πρέπει να εμπιστεύονται ανώνυμες πληροφορίες του διαδικτύου και είναι καλό να απευθύνονται μόνο σε επιστημονικές ιστοσελίδεςEuropean Lung Foundation (ELF)