ΕΛΠΙΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος
29 Μαι 2019

*Γράφει ο Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος της Κλινικής «Η ΕΛΠΙΣ», ιατρός – πνευμονολόγος Νικόλαος Καρεκλάς

 

Ενόψει της παγκόσμια ημέρας κατά του καπνίσματος (31 Μαΐου), παραθέτουμε παρακάτω λίγα λόγια για το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του στην υγεία:

1. Βλάπτει τους αεραγωγούς 

Προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς, που θα παράγουν περισσότερη βλέννα με πιθανό αποτέλεσμα χρόνιο βήχα. Πρόκειται για τη χρόνια βρογχίτιδα και αποτελεί μέρος της νόσου που ονομάζεται χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

2. Επιδεινώνει την ποιότητα ζωής

Βήχας: Ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο για να ξεφορτωθεί τις τοξίνες που εισπνέεις όταν καπνίζεις.Οι αεραγωγοί στενεύουν και αυτό δυσχεραίνει την είσοδο και την έξοδο του αέρα. Θα δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις και συχνά θα νιώθεις ότι σου κόβεται η ανάσα, το οποίο αποτελεί σημαντικό σύμπτωμα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Το οξυγόνο που εισπνέεις μεταφέρεται από τις κυψελίδες στο κυκλοφορούν αίμα, κι έτσι αν οι κυψελίδες έχουν καταστραφεί, είναι πιο δύσκολο για τους πνεύμονες να παράσχουν οξυγόνο στο σώμα. Πρόκειται για το εμφύσημα, που είναι άλλο ένα μέρος της ΧΑΠ.

3. Είναι αιτία θανάτου

Tο 90% των θανάτων από ΧΑΠ προκαλείται από το κάπνισμα τσιγάρου.

Το 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες και σχεδόν το 80% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες προκαλείται από το κάπνισμα.

Το κάπνισμα δεν βλάπτει απλά τους πνεύμονές σου, αλλά και πολλά άλλα ζωτικά μέρη του οργανισμού σου.

Δημιουργεί καρδιαγγειακά προβλήματα, δυσάρεστη αναπνοή, επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, μειώνει τη γονιμότητα και επιφέρει σεξουαλική δυσλειτουργία, καταρράκτη και χαμηλή οστική πυκνότητα.

Παθητικοί καπνιστές

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται κατά 20-30 τις εκατό.

Οφέλη διακοπής καπνίσματος

1) Άμεσα τα επίπεδα τοξικών ουσιών που μεταφέρονται στους πνεύμονες σου με τον καπνό του τσιγάρου θα πέσουν στα επίπεδα ενός μη καπνιστή μέσα σε λίγες ημέρες, το οποίο σημαίνει καλύτερη αναπνοή.

Οφέλη μετά από λίγες εβδομάδες - Λιγότερος βήχας και φλέγματα.

2) Μακροπρόθεσμα Μείωση του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων, δύσπνοιας και αναπηρίας ή θανάτου από ΧΑΠ.

Μείωση της πιθανότητας προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα. Μετά από 15–20 χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται κατά 90% σε σύγκριση με άτομα που συνεχίζουν το κάπνισμα.

Κανείς δεν υποκρίνεται ότι είναι εύκολο να κόψεις το κάπνισμα, αλλά αν το έχεις πάρει απόφαση να το κόψεις, ζήτησε τη βοήθεια του γιατρού σου. Επικοινώνησε με κάποια τηλεφωνική γραμμή ή διαδικτυακή υπηρεσία βοήθειας.

Μη σταματάς! Κλειδί της επιτυχίας είναι η αποφασιστικότητα και η επιμονή!