Γαζή Άνθιμου 118 38221 Βόλος - T. 2421094000 -

Παγκόσμια ημέρα Alzheimer

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

O Σεπτέμβριος είναι παγκοσμίως μήνας αφιερωμένος στην άνοια και τη νόσο Alzheimer και με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου που είναι και η παγκόσμια ημέρα Alzheimer, η επιστημονική συνεργάτης της Κλινικής «ΕΛΠΙΣ» ιατρός νευρολόγος Ανδριοπούλου Γεωργία, αναφέρει τα βασικά στοιχεία που θα έπρεπε ο κάθε άνθρωπος να γνωρίζει για τη νόσο.

Η άνοια τύπου Alzheimer αποτελεί στο δυτικό κόσμο τον συχνότερο τύπο άνοιας για άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, με μεγάλη επίπτωση τόσο στη οικονομική όσο και στη συναισθηματικη επιβάρυνση των ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά κατ' επέκταση και στο σύστημα υγείας.

Όπως είναι γνωστό δεν έχει βρεθεί ακόμα η θεραπεία για την άνοια, αν και έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται μελέτες με ελπιδοφόρες φαρμακευτικες ουσίες. 

Όσον άφορα τη δυνατότητα πρόληψης, οι βασικές οδηγίες παγκοσμίως εστιάζουν στην μεσογειακή διατροφή, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της υπερλιπιδαιμίας της παχυσαρκίας και του ΣΔ, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει η αποφυγή του καπνίσματος και η συνεχιζόμενη φυσική δραστηριότητα – γυμναστική σε όλες τις ηλικίες.

Αν και τα φάρμακα δεν θεραπεύουν τη νόσο, ωστόσο σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες, χορηγούνται μόλις γίνει η διάγνωση γιατί έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου και να προσφέρουν περισσότερο ποιοτικό και λειτουργικό χρόνο για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Έτσι, είμαστε ευαισθητοποιημενοι και ερχόμαστε σε επαφή με το γιατρό, όταν ο αγαπημένος μας συγγενής εμφανίζει συμπτώματα όπως να ξεχνάει που τοποθετεί τα πράγματα του, να επαναλαμβάνει ερωτήσεις, να φαίνεται απαθής ή αναίτια στενάχωρος, να εμφανίζει διαφορετική συμπεριφορά από τη συνηθισμένη ή να δυσκολεύεται σε δραστηριότητες που κατείχε. 

Η ιατρική εκτίμηση είναι απαραίτητη για να αποκλειστεί άλλη αίτια -εκτός από εκφυλιστική άνοια- ή να βρεθεί ένα πρόβλημα που μπορεί να θεραπευτεί.

Το τελικό μήνυμα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπισουμε την κατάσταση ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και να βοηθήσουμε τόσο τους ασθενείς όσο και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν.

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!