Γαζή Άνθιμου 118 38221 Βόλος - T. 2421094000 -

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Με αφορμή την 16η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα της Σπονδυλικής Στήλης, ο διευθυντής του Ορθοπεδικού τμήματος της Κλινικής «ΕΛΠΙΣ», ορθοπεδικός χειρουργός Γιώργος Βαβέτσης αναφέρει κάποια βασικά στοιχεία που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με διαταραχές και πόνους που αφορούν την σπονδυλική στήλη και δίνει συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης τους.

Η 16η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης, με σκοπό την ενημέρωση, την  πρόληψη και την διαχείριση των προβλημάτων που σχετίζονται με αυτή. Εντάσσεται στην εβδομάδα δράσης για τα οστά και τις αρθρώσεις μεταξύ 12-20 Οκτωβρίου.
Εκατομμύρια άνθρωποι  υποφέρουν από διαταραχές της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος στη μέση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο πιο συχνός λόγος για επίσκεψη στο γιατρό μετά το κοινό κρυολόγημα, ενώ το 50% των εργαζομένων θα νιώσουν πόνο στη μέση  μια φορά το χρόνο, κυρίως λόγο λανθασμένης στάσης σώματος.

Ο πόνος που προέρχεται από την περιοχή του αυχένα λέγεται αυχεναλγία. Συνήθως οφείλετε σε κακή στάση στη δουλειά ή στον ύπνο, έκθεση σε κρύο καθώς και ψυχολογικά αίτια. Η  αδυναμία ή το μούδιασμα στο χέρι καθώς ή και δυσκολία στη βάδιση αποτελούν πιο σοβαρές καταστάσεις, στις οποίες κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή από  εξειδικευμένο ορθοπεδικό.

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση, οφείλεται κυρίως στην καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης  και στην ελλιπή άσκηση και σχετίζεται με κάκωση των μαλακών μορίων της περιοχής αυτής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόληψη είναι αποδοτική. Η συχνή σωματική άσκηση σε όλες της ηλικίες είναι ίσως το πιο σημαντικό από όλα. Επίσης το σωστό σωματικό βάρος είναι ένας ακόμη παράγοντας. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η σωστή στάση σώματος ειδικά όταν καθόμαστε σε καρέκλα πολλές ώρες, η στάση στον ύπνο και όταν σκύβουμε ή σηκώνουμε κάποιο βάρος. Τέλος, η διακοπή του καπνίσματος σε πολλές περιπτώσεις έχει βοηθήσει.

Δεν πρεπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι το 60% περιπτώσεων οσφυαλγίας στα παιδιά και το 40% των περιπτώσεων στους ενήλικες δεν οφείλονται σε ορθοπεδικά αιτία. Ρευματοπάθειες, όγκοι και αντανάκλαση του πόνου απο κάποιο εσωτερικό όργανο είναι κάποιες απο τις αιτίες.  Ετσι λοιπόν, πόνος που επιμένει δεν θα πρέπει να αμελείται ποτέ.