Greek English

Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Το κόκκινο κρέας, το άσπρο ψωμί και ροφήματα με ζάχαρη μπορούν ενδεχομένως να αυξήσουν το μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, αναφέρει νέα έρευνα.

Αυτές οι τροφές αυξάνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό η οποία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν από 2 σημαντικές μελέτες.

Ο Dr. Edward Giovannucci, του Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστόνη, δήλωσε ότι βασικά αυτό που καθιστά γενικά μια διατροφή υγιεινή φαίνεται να προάγει  την υγεία του παχέος εντέρου έναντι του καρκίνου.

Ο Giovannucci και η ομάδα του υπέθεσαν ότι η φλεγμονή που προάγεται από τα τρόφιμα που καταναλώνει κάποιος θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον ένας τρόπος με τον οποίο η διατροφή ενδεχομένως επηρεάζει τον κίνδυνο.

Για να εξετάσουν την πιθανή σχέση, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία περισσότερων των 121.000 ανθρώπων από 2 έρευνες.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους κάθε 4 χρόνια. Με αυτά, οι ερευνητές έφτιαξαν σκορ φλεγμονής για καθέναν από τους συμμετέχοντες.

Υπήρξαν 2.699 περιστατικά καρκίνου στο παχύ έντερο που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι ερευνητές συνέκριναν τις τροφές που αυτοί έτρωγαν με τη διατροφή ανθρώπων που δεν νόσησαν από καρκίνο στο παχύ έντερο.

Άνθρωποι που κατανάλωναν τις περισσότερες φλεγμονώδεις τροφές είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο και 70% περισσότερες στο ορθό, σε σύγκριση με όσους είχαν το χαμηλότερο διατροφικό σκορ φλεγμονής.

Το κατεργασμένο κρέας,  το εξευγενισμένο αλεύρι, το κόκκινο κρέας και τα σακχαρούχα ροφήματα ήταν μεταξύ των τροφών που συνδέονταν περισσότερο με φλεγμονή που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Αντίθετα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα λαχανικά με σκούρο κίτρινο χρώμα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ο καφές και ο χυμός φρούτων φάνηκε να μειώνουν τη φλεγμονή.

Υπήρξαν και περίεργα ευρήματα. Για παράδειγμα, η πίτσα φάνηκε να μειώνει τη φλεγμονή ενώ αποτελείται από υλικά που είναι γνωστό πως την αυξάνουν. Ταυτόχρονα, οι ντομάτες προέκυψαν να είναι αιτία φλεγμονής.

Ο ερευνητής Baxter, δεν πιστεύει ότι θα πρέπει όλοι να το πιστέψουν και να σκεφτούν ότι ‘’δεν μπορώ να τρώω ντομάτες αλλά θα πρέπει να τρώω πίτσα’’. Δεν γνωρίζει καν πώς αυτό μπορεί να είναι λογικό.

Ο Giovannucci θεωρεί ότι η έρευνα είναι καλύτερα να ερμηνεύεται ως εστιασμός στη γενική τάση της υγιεινής διατροφής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του JAMA Oncology.

 

Πηγή: iatronet.gr